7 tavalist toitu ja jooki, mis võivad põhjustada migreeni

Juhtusin internetis lugema artiklit tavalistest toitudest, mis võivad olla seotud migreenihoogudega ja tekitada peavalusid. Õnneks ma ei ole ise kuigi tihti peavalu pidanud taluma, ent leidsin sellegipoolest, et tegemist on huvitava artikliga, sest pean tunnistama, et ma ei oleks osanud toitu otseselt peavaludega seostada. Artikkel küll ise väidab ka peaaegu iga punkti juures, et need ei ole raudpolt kindlad faktid, kas siis uuringute vähesuse tõttu või vastakate tulemuste tõttu, kuid ütleksin, et väärib siiski lugemist.

Migreeni esineb kuni 15 protsendil täiskasvanutest kogu maailmas. Migreen erineb tavalisest peavalust ägeduse ja sümptomite poolest ning võib suuresti kahandada nende inimeste elukvaliteeti, kes selle all kannatavad. Vaatamata aastakümnete jooksul tehtud teadusuuringutele on migreeni täpne tekkepõhjus siiani teadmata. On selge, et toitumine iseenesest ei ole migreeni tekkepõhjus. Küll aga võib toiduvalik põhjustada migreeni neil, kes selle haiguse all juba niigi kannatavad: mitmed väidavad nimelt, et on mõned konkreetsed toidud, mis vallandavad neil peavaluhoo. Siin on nimekiri toitudest, mis kõige sagedamini migreeni põhjustavad.

  1. Laagerdunud juustud

Teadlaste arvates on põhjus selles, et laagerdunud juustud sisaldavad palju türamiini – aminohapet, mis võib mõjutada veresooni ja tekitada peavalu. Ohtralt türamiini sisaldavate toitude hulka kuuluvad need, mis on laagerdunud, kuivatatud, marineeritud, soolatud või suitsutatud ehk mingil viisil töödeldud, nagu näiteks Cheddari juust, Šveitsi juust, salaami, hapukapsas ja tofu. Hinnanguliselt on umbes 5 protsenti nendest inimestest, kes kannatavad migreeni all, türamiini suhtes tundlikud.

  1. Šokolaad

Šokolaadi süüdistatakse peavalude põhjustamises kahe aine tõttu, mida see sisaldab: fenüületüülamiin ja flavonoidid. Peab aga ära märkima, et tõendid on vastuolulised. Näiteks leiti ühe väikese uuringu tulemusel, et viiel osalejal kaheteistkümnest tekkis ühe päeva jooksul pärast šokolaadi söömist migreenihoog. Huvitav on see, et ühtegi katsealust ei tabanud migreenihoog pärast platseebo manustamist. Mitmed uuringud pole aga üldse leidnud seost šokolaadi tarbimise ja peavalude vahel. Seetõttu võib järeldada, et šokolaadi söömine ei põhjusta enamikul inimestel peavalusid. Kes aga ise tunneb, et tema puhul ei pea see väide paika, see võiks muidugi šokolaadi vältida.

  1. Rasvased ja praetud toidud

Rasv võib samuti mõjutada vastuvõtlikkust migreenile. Selle põhjuseks võib olla fakt, et suures koguses teatud rasvu veres viib prostaglandiinide tootmiseni. Prostaglandiinid võivad põhjustada veresoonte laienemist, mis omakorda võib tekitada migreeni. Ühest uuringust selgus, et osavõtjatel, kes olid kõrge rasvasisaldusega dieedil, tarbides igapäevaselt rohkem kui 69 grammi rasva, oli peaaegu kaks korda rohkem peavalusid kui neil, kes tarbisid vähem rasva. Samuti leiti, et osalejate peavalude sagedus ja intensiivsus vähenesid, kui nende rasvatarbimist vähendati (uuringust lähemalt siin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10839648 ).

  1. Kohv, tee ja limonaadid

Kofeiini kasutatakse sageli peavalu raviks, ent mõned tõendid näitavad, et see võib kaudselt ka migreeni põhjustada. Kui kofeiini mõju hakkab kaduma ja veresooned hakkavad pärast kofeiini tarbimist uuesti laienema, võib see tundlikumatel ja vastuvõtlikumatel põhjustada peavalu. Kofeiini seostatakse rohkem siiski tavaliste peavaludega kui migreeniga. Sarnast mõju võivad lisaks kohvile avaldada ka teised kofeiini sisaldavad joogid, nagu näiteks must ja roheline tee ning energia- ja karastusjoogid.

  1. Suhkruasendajad

Aspartaam on suhkruasendaja, mida lisatakse tihti toitudele ja jookidele, et anda neile suhkrut kasutamata magus maitse. Mõned inimesed kurdavad, et neil tekib pärast aspartaami tarbimist peavalu, kuid enamik uuringuid on kinnitanud vaid minimaalset või täiesti olematut mõju. Seetõttu on võimalik, et osad migreeni all kannatajad on aspartaami suhtes tundlikud, ent teaduslikult tõestatud see pole. Mõju võib sõltuda ka kogustest. Need, kes ise tunnevad, et aspartaam põhjustab neil peavalusid, võiksid soovitatavalt koguseid vähendada või sellest üldse loobuda.

  1. Alkohoolsed joogid

Alkohoolsed joogid on ühed vanimad teada-tuntud nii tavaliste peavalude kui ka migreenihoogude põhjustajad. Põhjus ei ole paraku siiani täpselt teada. Inimesed, keda tabavad puhuti migreenihood, joovad tüüpiliselt vähem alkoholi kui need, keda migreen ei vaeva; samuti on nende puhul suurem tõenäosus, et alkoholi juues kaasneb neil pohmelliga migreenisümptomeid. Sealjuures ei pruugi alkohol iseenesest olla peasüüdlane. Tihti viidatakse peavaludega seoses just punasele veinile, mitte alkoholile üleüldiselt. Ühe uuringu tulemusel leiti, et punase veini joomine põhjustas peavalu enamikul katsealustel, samas kui mitte ühelgi viina joonud katsealusel ei tekkinud peavalu (uuringust lähemalt siin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2894493).

  1. Külmad söögid ja joogid

Enamik inimesi on kuulnud nii-öelda „jäätise peavalust“, mis tekib kas lihtsalt külmade või külmutatud toitude söömisel ning jookide joomisel. Selleks et uurida külmast tingitud peavalusid, lasti katsealustel 90 sekundi vältel hoida jääkuubikut keele ja suulae vahel. Selgus, et selle testi tulemusel tekkis peavalu 74 protsendil nende 76 hulgast, kes on varemgi migreeniga kimpus olnud. Nende hulgast, kes vaevlevad aeg-ajalt tavalise peavalu käes, tekkis selle testi käigus peavalu 32 protsendil osalenutest (täpsemalt siin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15030539).

Kokkuvõtvalt võib öelda, et kuigi toit üksi ei tekita migreeni nendel, kel sellega varem probleemi pole olnud, on see siiski üks paljudest faktoritest, mis võib mängida rolli nende inimeste puhul, kel on sageli migreenihooge.

 

Oma arvamust jagas: Liis Pesur

Allikas: https://authoritynutrition.com/9-common-migraine-triggers/